February 27, 2013

Marriage

 
Assalammualaikum,
 
"Marriage is very hard"- kata-kata pesanan yg saya sering baca di blog2 berkenaan perkahwinan. Betapa takut dan risaunya nak memasuki alam ini tanpa ada persediaan. Persiapan majlis utk abang saya ni mengambil masa yg agak lama jugak utk persediaan segalanya kerana semuanya disediakan sendiri dari sekecil-kecil perkara hingga sebesarnya iaitu pelamin. Ketika melakukan persediaan ini seringkali saya terfikir, manusia ini sgt bersungguh-sungguh utk memastikan majlis perkahwinan itu meriah dan berjalan lancar tp hanya utk majlis sehari. Bagaimana pula kehidupan berumah tangga selepas itu?....
 
Kata Burhan Sodiq dalam buku - Kerana Allah Aku Menikahi mu : "rumah tangga Islam tidak berdiri sekadar kemusliman seluruh anggotanya keluarganya. bukan juga kerana seringnya terdengar lantunan ayat-ayat Al-quran dr rumah itu dan juga bukan sekadar anak-anaknya disekolahkan di sekolah agama. Tetapi rumah tangga Islam adalah rumah yg ditegakkan di dalamnya adab-adab Islam, baik individu atau seluruh anggota keluarga. Rumah tangga yg didirikan atas landasan ibadah. Bertemu dan berkumpul kerana Allah dan saling menasihati dalam kebenaran. Rumah tangga sakinah, mawaddah wa rahmah."
 
 
Semoga selamat membina rumah dan tangga yg terbaik mengikut acuan Islam utk shbt2 sy akan walimah tahun ini. Barakallahulakuma.
 
 
 
 DIY bunga tisu peach
 
DIY pelamin oren putih


DIY hantaran oren

No comments: