June 20, 2013

Pasca PRU

Pasca PRU, semuanya senyap dan sunyi tanpa sebarang aktiviti.
Hampir sebulan saya tidak ke PUTIS.
Hampir sebulan Nisa' tidak bermesyuarat dan beraktiviti.
Hampir sebulan saya kerap keluar utk membeli barang.
Hampir sebulan juga isu tempat saya berkempen hangat diperkatakan. semakin ambil tahu semakin pening. Tidak ambil tahu,bukan aktivis kata ustaz ridzuan.

 
Mereka bertanya kepadamu (wahai Muhammad), mengenai (hukum) berperang dalam bulan yang dihormati; katakanlah: "Peperangan dalam bulan itu adalah berdosa besar, tetapi perbuatan menghalangi (orang-orang Islam) dari jalan Allah dan perbuatan kufur kepadaNya, dan juga perbuatan menyekat (orang-orang Islam) ke Masjid Al-Haraam (di Makkah), serta mengusir penduduknya dari situ, (semuanya itu) adalah lebih besar lagi dosanya di sisi Allah. Dan (ingatlah), angkara fitnah itu lebih besar (dosanya) daripada pembunuhan (semasa perang dalam bulan yang dihormati). Dan mereka (orang-orang kafir itu) sentiasa memerangi kamu hingga mereka (mahu) memalingkan kamu dari agama kamu kalau mereka sanggup (melakukan yang demikian); dan sesiapa di antara kamu yang murtad (berpaling tadah) dari agamanya (agama Islam), lalu ia mati sedang ia tetap kafir, maka orang-orang yang demikian, rosak binasalah amal usahanya (yang baik) di dunia dan di akhirat, dan mereka itulah ahli neraka, kekal mereka di dalamnya (selama-lamanya).
 
Kata ustaz, melanggar perjanjian itu salah. Tetapi tidak menghalang orang kepada syirik lebih besar kesalahannya. Jemaah Islam akan mengutamakan kepentingan Islam dan mendahulukan Al-quran dan sunnah dalam keputusan.

Mari luruskan fikrah.

Mode :  isu fikrah, adab berjemaah dan marriage..(huh!)
No comments: